Re-imagined living

Re-imagined living

Built in the 1990s, the original layout of this central London developer-built flat had conformed to the standard cookie cutter solution. FORMstudio’s re-imagining of this flat demonstrates how a fresh approach can make much better use of the available floor area in a typical developer flat of this type by incorporating the previously wasted the space of the internal corridor, optimising area to create a more generous, flexible and naturally-lit open-plan arrangement.

Within this open-plan space, a central ‘floating’ block, articulated with a concealed LED strip around its top edge, now conceals an existing structural column and houses a home office workstation. It also, crucially, allows a spacious kitchen to be incorporated within the open plan living space, as well as providing an alternative escape route to the front door. Two full-height concealed fire doors on electro-magnetic holds, complete the enclosure of a protected escape route from both bedrooms and living space in the case of a fire, and also provide flexibility for separation of the work area from the living area, or temporary increased separation of the open living/cooking area from the bedrooms as and when required.

Bathrooms and storage, which are located logically in the deepest internal area of the plan, are finished in grey glass mosaic to enhance the ‘cave like’ sense of them having been carved out of the carefully detailed white finishes; white-oiled wide plank Douglas fir flooring unifies the other naturally-lit areas of the flat.

www.formstudio.co.uk | Photography by Bruce Hemming

Jade Tilley
Jade Tilley
ADMINISTRATOR
PROFILE

Most Read