Bye bye bungalow

Bye bye bungalow

Coupdeville Architects have created a stylish contemporary family home on a site in West London formerly occupied by an unremarkable bungalow. This substantial, environmentally efficient family home responds to the client’s brief, providing 5,000 sq ft of accommodation arranged over three storeys and a basement.
Similar in scale to its immediate neighbours, the scheme was awarded early planning approval.


The design is a series of stepped, framed boxes, which allows both an interaction of the forms and provides a series of terraces and overhangs. The clerestories between the ground and first floors animate the space and allow daylight to penetrate deeper into the home. From the street this series of set-backs culminates in a second floor master suite configured as a distinct pavilion.
The double-height entrance foyer features a glass walkway over supporting beams that provide dynamic views of the building’s structure beneath. Internally the building makes the most of the views to the rear garden and brings light into the basement spaces through imaginative use of voids and light wells.


Timber louvres set into the frames provide shade and privacy whilst mediating the transition between the solid walls and the floor to ceiling glazing. Coupdeville has also designed the softly contoured landscaping scheme, which provides a subtle foil to the contemporary aesthetic of the house. Lighting by John Cullen Lighting, interior design by Yam Studios and landscaping by Natural Stone Landscapes.
www.coupdeville.net | Photography by Jack Hobhouse

Jade Tilley
Jade Tilley
ADMINISTRATOR
PROFILE

Most Read